Jak zrobić sok z mięty?

Jak zrobić sok z mięty
Rate this post

Mięta pieprzowa jest ziołem popularnym i często wykorzystywanym. Przede wszystkim jest uznawana za remedium na dolegliwości żołądkowe i trawienne. Posiada orzeźwiający, przyjemny aromat i ma jeszcze szereg leczniczych właściwości.

Ma działanie przeciwbakteryjne, a także zawiera w sobie wiele cennych pierwiastków. Mając to zioło we własnym ogródku być może zastanawiamy się co można zrobić z mięty, aby móc przechować jej zapach oraz jej właściwości na zimę. Doskonałym sposobem na wykorzystanie tego zioła będzie sok z mięty. 

Sok z mięty- przepis jest bardzo prosty 

Liście mięty najlepiej pozyskiwać z krzaczków jeszcze zanim mięta wejdzie w okres kwitnienia. Przycinanie tego zioła sprawia, że mocniej się ono rozrasta i szybciej rośnie- jest więc dla rośliny ważne. Listki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wsadzić do garnka.

Mięte zalewamy wodą, a następnie zagotowujemy całość. Mięta powinna się gotować około 30 min, a po tym czasie należy ją odstawić na około dobę zanim przystąpimy do kolejnych kroków. 

Sok z mięty na zimę powinien być klarowny, dlatego też kolejnym krokiem będzie przecedzenie naparu i pozbycie się fragmentów rośliny.

Sok z mięty przepis
Fot. Sok z mięty przepis

Do takiego naparu trzeba dodać cukier, który jest naturalnym konserwantem i który poprawia smak soku. Na około 2 litry naparu dobrze jest dodać około kilogram cukru. Nie każdy przepis na sok z mięty zawiera cytrynę- warto jednak dodać odciśnięty sok z jednej cytryny dla poprawy aromatu oraz koloru.

Wszystko razem gotujemy jeszcze około pół godziny, a następnie wlewamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Warto wybierać mniejsze słoiczki lub nawet specjalne buteleczki przeznaczone na soki lub nalewki- będą znacznie bardziej praktyczne w użytkowaniu. 

Gęsty syrop z mięty przepis oraz zastosowanie 

To, jak gęsty finalnie wyjdzie nas sok zależy od ilości dodawanego cukru. Niektórzy wolą gotowy produkt o mniejszej zawartości cukru, wówczas otrzymujemy produkt bardziej przypominający sok. Większa ilość cukru zagęści sok i sprawi, że otrzymamy syrop do rozcieńczania z wodą.

Sok oraz syrop można dolewać sobie do herbaty, można też dodawać go do wypieków oraz deserów. Doda on każdemu deserowi pięknego, orzeźwiającego zapachu mentolu. Co ważne, preparat będzie w naturalny sposób wspierał prawidłową pracę układu trawiennego- takie właściwości ma sok z mięty.

Jak zrobić sok, który będzie mógł dłużej leżakować w naszej spiżarni? Przede wszystkim dodatkowo poddajmy słoiki procesowi pasteryzacji. Można to zrobić w garnku wypełnionym wodą lub też w piekarniku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.