Jak zrobić maggi z lubczyka?

Jak zrobić maggi z lubczyka
Rate this post

Lubczyk to niezwykle aromatyczne ziele. Także jego zastosowanie jest dość szerokie. Oczywiście bardzo przydaje się do nadania smaku i zapachu potrawom, jednak jest też uważany za afrodyzjak, a nawet ma działanie lecznicze. Z lubczyku można też zrobić aromatyczne domowe maggi, które wspaniale urozmaici kuchenne dania. Wbrew pozorom przepis jak zrobić maggi jest dość prosty. 

Jak zrobić maggi z lubczyka? 

Aby zrobić maggi z lubczyku w pierwszej kolejności trzeba skompletować składniki. Wystarczy spory pęczek ziela lubczyku, kilka łyżek oleju roślinnego, albo oliwy z oliwek, a także sól i pieprz. Aby powstała maggi przyprawa jak zrobić? 

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i osuszyć liście lubczyku. Następnie liście wraz z łodygami trzeba posiekać, aby powstały drobniejsze kawałki. Takie części ziela najlepiej wrzucić do blendera, dodać sól, pieprz, a także kilka łyżek oleju.

Ostatnim krokiem wskazującym jak zrobić maggi z lubczyka w domu, jest zblendowanie wszystkich składników na jednolitą masę. W ten sposób produkt jest gotowy. Jak widać przepis jak zrobić maggi z lubczyku jest banalnie prosty, a na pewno pozwoli uzyskać wspaniałą domową przyprawę. 

Jak przechowywać domowe maggi z lubczyku? 

Przygotowane domowym sposobem maggi z lubczyku można przelać do słoiczków i przechowywać w lodówce. Wówczas na wierzch najlepiej wlać odrobinę oleju, aby przedłużyć trwałość domowej przyprawy. Można też takie maggi z lubczyka przechowywać w zamrażarce.

Domowe maggi z lubczyka
Fot. Domowe maggi z lubczyka

Najlepiej gotową pastę zamrozić w kostkach, tak jak w przypadku lodu. Z pewnością wówczas będzie odpowiednia do spożycia dłużej, a kostki będą wygodne w użyciu. Można po nie sięgnąć w każdej sytuacji, kiedy okaże się to potrzebne. 

Zalety domowego maggi z lubczyku

Przepis jak zrobić maggi z lubczyku jest banalnie prosty. Daje on jednocześnie gwarancję, że skład przyprawy jest bezpieczny w pełni naturalny. Wiele osób uprawia ziele lubczyku w przydomowym ogródku, dlatego można praktycznie bez dodatkowych kosztów zapewnić sobie domowa, zdrową i ekologiczną przyprawę.

Przygotowanie powyższym sposobem maggi z lubczyku sprawia, że ziele nie traci swoich właściwości, dlatego jest to pełnowartościowa przyprawa do dań. Warto znać przepis jak zrobić maggi z lubczyka, aby zapewnić sobie i rodzinie wspaniałe, zdrowe i aromatyczne posiłki.

Z pewnością taka przyprawa będzie przyjemną, wartościową alternatywą dla sklepowych, często chemicznych dodatków do potraw. Dlatego przynajmniej raz można pokusić się o wykonanie samodzielnie przyprawy w oparciu o powyższy przepis. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.